Carnaval 2008, Made in China


Optocht Boxmeer

 

Optocht Gennep

 


Optocht Beugen


Het bouwen

 

     
De voorbereiding
Inmiddels zijn we alweer enkele maanden bezig met de bouw van de carnavalswagen. In de periode rond de carnaval zal deze pagina aangevuld worden met meerdere foto's en kleine filmpjes. Hieronder vind u een foto-impressie van de verschillende optochten waar de Haartbouwers aan deelgenomen hebben.


De laatste zweetdruppels (Geschreven door John Teske)

2 dagen voor de grote Boxmeerse verlichte optocht werd er nog hard gewerkt door een aantal personen. 2 volle dagen zonder veel slaap hard werken om de laatste puntjes op de i te zetten! De laatste aanpassingen, muziekcontrole paneel, verflaagjes en lampjes werden aangebracht en het allerbelangrijkste werd nog geplaatst op de wagen, namelijk het luchtalarm en niet vergeten de stroomvoorziening natuurlijk!


Zaterdag was het zo ver! Na nog wat kleine regendruppels, kreeg de wagen zijn eerste zuurstof binnen, en reed de open lucht in. Nu stond hij daar in volle glorie te blinken in de ijzige koude wind. De wagen werd verhoogd met nog een verdieping van de Chinese tempel en verder aangekleed. De grote krijger kreeg zijn kop en keek dolgelukkig en strijdlustig over de werkplaats heen in de richting waar het allemaal zou gebeuren. Alles bewoog zoals het precies berekend was. De voorste chinezen sloegen triomfantelijk op de gong en de krijger heften zijn zwaard en richtte zich tot ons links en rechts van de wagen met zijn kop tevreden bewegend. In de tempel draaide onze in de strobo-schijnwerpers gezette kolossus chinees zijn rondjes in een nevel van de rookmachine op de maat van de lekkere beat die uit de pilaren van de tempel kwamen!

Ook onze persoonlijke afhaalchinees lachte tevreden! We waren er allemaal klaar voor! Na nog een laatste (licht, geluids en aggregaat)check en de laatste aangebrachte details was de wagen er echt helemaal klaar voor! Toen de zon achter de horizon begon te zakken werd de wagen aan de tractor vast gemaakt en de wagen geprepareerd (letterlijk ingesealed) om de trip naar de optocht te maken. 
Daar wachtend in de rij met onze concurrenten, maar ook collega bouwers, werd de wagen nog even gepimpt voor de optocht. Met de benzine in de aggregaat en de versiering aan de wagen werd de motor gestart voor de optocht. Niet zomaar alleen de aggregaat motor, maar ook de menselijk paardenkracht trekstang werd aangeslingerd en daar gingen we als echte harde werkende chinezen de optocht tegemoet. De optocht was fantastisch, alles bleef perfect werken. Door de boxen hoorde we onze heldere eigen gemaakte carnavals muziek door de straat galmen wat ons en het publiek helemaal in de stemming bracht. Geen drempel kon ons ervan weer houden om onze bewegende blinkende lichtgevende krijgers en chinezen op onze wagen door de straten te laten gaan!
Toen we onze lichten zagen knipperen in de ramen van de chinees konden we ons niet weerhouden om een rook gordijn aan te brengen en DE Chinees van Boxmeer te begroeten. Maar lang hoefde we daar ook weer niet te staan, want we hadden onze eigen afhaalchinees achter onze wagen staan!


Na afloop van de optocht werd alles weer in gereedheid gebracht voor de volgende optocht. Alles werd weer stilgelegd, de tractor weer aangekoppeld en na het wegbrengen van de wagen begon het feest pas echt tijdens de prijsuitreiking. De lange wachtrijen bij de muntenbalie en tap, kon onze vreugde niet temmen toen we hoorde dat we de eerste prijs in Boxmeer te pakken hadden! Een kroon op onze werk van 13 jaar een wagen bouwen als de vriendengroep de Haartbouwers. Het feest ging natuurlijk nog ffkes door voordat we in onze nest doken om de volgende morgen weer fluitend naar de volgende optocht….. in Gennep te gaan!


De optocht in het Niers-dorp Gennep
Ook dit werd een spannende optocht. Het weer was ons ook deze dag goed gezind. Met nog de vreugde in ons lichaam van het behalen van de eerste prijs een dag eerder, kwam er toch weer een spanning, want zouden we met onze wagen wel de brug over komen naar Gennep aan de andere kant van de Maas. Men was namelijk zo slim om precies tijdens de carnaval de brug te renoveren en men had voor de brug een mini boog gemaakt voor wat-mag-Joost-weten, die net iets lager leek als de stalen overspan balken. Maar meten is weten! Want een paar dagen van te voren hadden onze waaghalzen het verkeer nog stilgelegd om de hoogte van de brug op te meten. We zouden een speling van maximaal 15cm moeten hebben. Tot ieders opluchting ging inderdaad de wagen net onder de brug door, het leek alsof er geen hand tussen de brug en de wagen kon. Ja! Dat is met precisie een prachtige carnavalswagen bouwen!

De optocht werd weer gelopen met onze wagen achter ons trekkend. We kregen een ere plaats voor de optocht en een bijna persoonlijke Gennepse prins als begeleider mee! Het was weer een groot feest, zelfs de mannen uit Maria Roepaan waren dol enthousiast, zelfs zo enthousiast dat de begeleiders ze kwijt raakte en wij extra trek kracht kregen. Geweldig vonden ze het! Die extra trek kracht hadden we ook hard nodig want Gennep is toch heuvelachtiger dan je zou denken en we waren blij dat we toch met onze trekwagen aan de optocht mochten meedoen.

Na al het gefeest, gedans, getrek en gezweet tijdens de optocht gingen we voldaan naar prijsuitreiking. Tijdens deze optocht verwachte we niet echt een prijs, zeker niet, omdat we ten eerste het jaar daarvoor niets hadden gewonnen en er ook nog zeer mooie andere wagens mee deden tijdens de optocht! Maar wat bleek na veel gezuup (zoveel dat we bijna een toren van glazen tot aant plafond konden maken) dat we 1ste waren in Gennep. Eigenlijk 2e na de hoofdprijs, maar het geluk kon niet op bij ons. Met veel gejuich gingen we het podium op.

Ik had bijna van vreugde de prins op zijn bek gepakt! Onze bijna persoonlijke prins van Gennep heeft ons meermaals bedankt en was net zo blij met onze overwinning (hij was ook zo net zo zat HHAHAHA). Het was TOPPIE in het pittoreske Gennep en volgend jaar weer (misschien krijgen we dan wel meer enthousiaste licht geestelijke gehandicapten achter onze trekstang *< ;o) !


Beugen, waar onze bouwers roots liggen!
Wakker wanneer het regent op carnavalsmaandag! Dat is hetzelfde als wakker worden met een kater en naast je zien dat je een gedrocht hebt mee genomen van het avondje stappen! Toch met goede moed naar de wagen toe, en maar hopen dat de regen op houdt! Gelukkig na wat anti-regen-jump-dansjes werd het vlak voor de optocht toch droog! De wagen moest wel door de regen naar de optocht worden versleept, maar dankzij onze super afstotende waterverf maakte we geen schade en liep de verf niet uit, waardoor de poppen geen (verf) tranen onder hun ogen kregen, vanwege het slechte weer!

De wagen werd weer klaar gemaakt voor de optocht en de aggregaten aangeslingerd waardoor alles weer op de muziek begon te dansen. De afhaal chinees kreeg bestelling 37 (startnummer) in de hand voor de jury! Hopelijk kwamen ze hun bestelling ophalen! Oud en vertrouwd reden we de benenwagen de optocht door, natuurlijk, onder het genot van een Bafje (Bavaria biertje)! Ja ook op de 3e dag zat de sfeer er goed in en was het weer een groot feest, de benen waren niet moe te krijgen, zelfs niet na de optocht!

Na de optocht hebben we nog ff de doden wakker geschud door onze muziek installatie eens goed te laten blazen bij de kerk, en werden de benen weer wakker geschud om een dansje te maken in de zaal voor de opkomst van de prijsuitreiking.

En eindelijk na lang wachten, was daar eindelijk na 13 jaar te hebben gebouwd in Beugen, de eerste prijs! De prijs waar we zo lang op hebben moeten wachten! Nu kon het feest echt goed losbarsten! De man die dit alles mogelijk maakte (en ons de ruimte verschaft om te bouwen) werd zelfs bijna op de schouders genomen! Na de prijsuitreiking werd er eerst nog een verkleedpartij gehouden (het was uitverkoop bij de bakker!) in de kerkkroeg (’t Posthuis) en daarna gingen sommige Nog‘us verder in down-town Boxmeer om de overwinning verder te vieren!, want echte haartbouwers zijn niet moe te krijgen!

De afsluiter van carnaval,

Dit jaar was de carnavals afsluiter van de optochten Sint Agatha in plaats van Haps! Dat kwam mooi uit, want vele van ons konden eerst meedoen aan het opwarmertje voor de optocht en zich verzuipen op de Kuukse 11 kroegentocht! Dit jaar geen zonnetje, maar het was droog en de biertjes en gezelligheid zorgde wel voor de warmte! Wat een geweldig feest is dit toch op dinsdag! Geweldig!

De hele straat vol met dansende drinkende mensen, met daardoorheen skatende zotte mensen! Mooier kan je de laatste carnavalsdag niet beginnen! De kaart werd binnen een paar uur vol gedronken en de overwinning werd eraan gehangen! Daarna snel naar Sint Agatha met alle vervoersmiddelen die we hadden of konden vinden!

De vaste crew had de wagen al naar de optocht gereden en klaar gemaakt, en zag de rest kruipend en al in een zeer goede stemming Sint Agatha naderen! Ja en zelfs na 11 kroegen, was het trekken van de wagen een peulenschilletjes voor ons (gelukkig was de optocht niet te lang)! Altijd mooi om op de laatste dag in Sint Agatha 1.5 rondje om het klooster te rijden! Dit jaar kwamen zelfs zeer mooie wagens van heinde en ver om mee te doen aan dit kleine rondje! Deze wagens werden ook terecht eerste en tweede.

Wij waren zeer gelukkig met onze 3e prijs, je kan ook niet alles willen hè! En er moet voor volgend jaar ook nog een uitdaging blijven om nog ergens 1ste te worden! Het feest werd nog even kort voortgezet in de tent en daarna begon de afsluiter van carnaval in ’t Posthuis in Beugen, waar altijd op dinsdag de varken imitatie wedstrijd wordt gehouden. Ja!, zelfs een van ons deed mee en brulde als een krijsend varken de gaten in de spiekers van het cafe! De kerkklok begon ervan te luiden! Wat het einde van dit jaar carnaval betekende!