Carnaval 2010, Wa'n Circus
  

Optocht Boxmeer


 


Optocht Gennep

 

 

Optocht Beugen


 
Het bouwen


 


Carnaval 2010, wat een lol in dat circus!!!!

           
De lichtjes optocht in Boxmeer: Schijn een lichie op mij......
En dan was het zover, afgelopen 2 dagen voor D-day hebben we (EvH, NK, JT, SS, ID, SP, PM  en vele andere) nog enorm veel gedaan om de wagen af te krijgen, maar dat was niet genoeg, want op de D dag van de optocht zelf hebben we nog enorm veel moeten doen. Het was het moment supreme, want de wagen was nog kaal en alles stond er nog langs, dus het was spannend om te zien of alles ook ging passen volgens plan. Onze buren (De jonges uut Beugen) waren nog langs gekomen en ook zij kwamen tot de conclusie dat we nog veel moesten doen, dus hard doorwerken tot vlak voor de optocht.

 

Zaterdag overdag kwam de verlossing, de wagen werd uit de schuur gereden en gelukkig was het redelijk droog. De tent werd omhoog gehesen en paste perfect. Oppietoppie! De poppen werden in de tribune geplaatst en dat ging ook maar net. Toen kwamen de parade paardjes en na wat passen en meten paste ze precies midden op de wagen, want ze waren iets groter dan op de tekening. De wagen zag er nu mooi vol en compleet uit. De wagen was helemaal af toen het circusbord  werd geplaatst en op 't laatste moment werd door de reddende engel en pappa (ID) de spreekstal meester (later omgedoopt tot Henk) nog in elkaar geknutseld. Bijna alles was toch volgens plan gebouwd en precies op tijd. Na nog een succesvol kort test rondje om te zien of ook alle electra, zoals lampjes, muziek en motoren werkten, kon het rijden naar de optocht beginnen. We waren dolblij dat we alles op tijd af hadden en alles werkten volgens plan. Tijd voor een Bavaria!

 

De zon ging al onder, normaal was het dan al donker, maar dit jaar moesten we een uur eerder aanwezig zijn. Dit kwam niet helemaal over bij alle Haartbouwers, wat helaas niet ten goede kwam aan de voorbereiding die nog moesten worden gedaan. Dus masterchief (EvH) moest zich flink uit de naad werken voor de voorbereidingen. De aggregaten wilden ook nog eens niet starten en iedereen zich maar rottrekken op die apparaten (EvH, NK, SS en TR ). Een ramp, want zonder energie: geen lampjes, rook, geluid en bewegende poppen. Vlak voordat we moesten gaan rijden naar het begin van de optocht kwam de expert uit Rijkevoort (KS) aan om met wat Fingerspitzengefuhl alle aggregaten te starten. Hiervoor moest wel een bouwlamp sneuvelen, waardoor de clowns wat minder in de schijnwerpers stonden, was het niet, dat gelukkig de wip waar ze op zaten wel goed verlicht was. Een shiny circus dat van verre al gezien en gehoord kon en mocht worden.

Maar door het gebrek aan de expert (NK) was de tent niet goed omhoog gehesen en tijdens het al rijden werden er acrobatische toeren (door als menselijke ladders op elkaar klauteren) in de piste uitgevoerd om op het dak de tent strak te krijgen zodat onze parade paardjes hun rondjes konden draaien (door NK en JT.) Nu was alles gereed voor de optocht, maar tot overmaat van ramp reden we een wieltje van de trekstang lek, net toen we de optocht inreden. Extra trekken dus en hopen dat de buitenband op de velg bleef, en dit gebeurde gelukkig ook, waardoor het trekken niet meer zo schokkerig ging. Nu kon het feest echt beginnen. Helaas was het niet zo druk langs de kant als andere jaren, maar we hebben ons weer uitermate vermaakt met een jonglerende clown met lichtgevende ballen (JT) , en een massa circusfiguren (spreekstalmeesters, clowns, een tijger en zebra) die de wagen voorttrokken, gevolgd door de circusfiguren die 5000 pepermuntjes (van TvB) probeerde te slijten aan het publiek, zodat we ervoor zorgde dat heel Boxmeer met een frisse adem naar de optocht keek.

De optocht hebben we met succes uitgereden, en snel werden de paarden met wagen op stal gezet, zodat we in "Riche" aan onze pintjes konden beginnen. Het was helaas "bijna volgens jaarlijks traditie" weer veel te druk en moest er te lang worden gewacht op de garderobe, muntenbalie en de bar. Maar verder werd 't weer een groot bier festijn, tot de  prijs uitreiking kwam. De verwachtingen waren laag, ongeveer de zelfde plek als vorig jaar hadden we gehoopt, omdat de concurrentie erg goed is geworden. Maar tot onze grote verbazing haalde we nog een 4e plek en waren we door het dolle heen, zeker omdat we al met zoveel  pech begonnen aan de optocht. Helaas gaan we volgend jaar net niet voor de superhoofdprijs, maar de 4e plek had niemand gedacht. Er werd nog tot in de kleine uurtjes doorgevierd totdat de oogluiken dichtgingen.

 

 

De Bombakkes optocht in Gennep; de mooiste en gezelligste optocht van de regio!
 

Al snel moesten de oogkleppen weer open voor een nieuwe optochtdag. Al vroeg in de  morgen werden de voorbereidingen getroffen voor de volgende optocht. Masterchief (EvH) wilde eerst het wieltje niet maken van de trekstang, maar na zwaar massaal protest van de trekkers, ging hij op pad naar zijn werk om een nieuw wieltje te halen. Als we hem niet hadden zou de Hapse boer (SP) hebben gezegd.

 

Nadat het nieuwe wieltje erop was gezet, werd de wagen vooraan de optocht route naast St. Martinustoren gezet. Helaas begon de optocht weer met veel gesjor en getrek om alle aggregaten aan te krijgen. Met veel gescheld, getrek en zwaar spiergeschut kwamen toch uiteindelijk alle aggregaten aan de praat. Zonde dat hieraan zoveel tijd moest worden gespendeerd, want er stond een gloednieuwe zware en dure aggregaat tussen. Een mega aanwinst dachten we, maar we moeten toch eens kijken of we nog garantie hebben.

Maar goed, nadat we het vertrouwde geluid hoorde en de carnavals CD (van TvB) werd aangezet, kon het feest weer beginnen. Jonglerend, en sleurend aan de wagen reden we tussen het massaal aanwezige publiek de Torenstraat in. Het pepermunt uitdelen was een nog groter succes. De pepermuntjes vlogen in het rond en in alle kleine kinderhandjes; Ook Gennep had nu een frisse adem! Op een gegeven moment begon het alcohol percentage in het lichaam van sommige Haartbouwers te hoog te worden en werd er niet meer zo hard getrokken aan de wagen. Maar dat was niet de grootste handicap, want de nog aanwezige sneeuw en ijs maakte het soms erg moeilijk om de wagen in gang te houden. Helaas hadden we dit jaar geen hulp van gehandicapten die mee duwde. Gennep is nu eenmaal een zwaar parcour, door de heuvels en drempels en alle hulp is altijd welkom. De wagen bleef gelukkig vooruit rollen dankzij het getrek en geduw van iedereen, en ook dankzij een Bombakkes lid. Waarvoor onze grote dank!

 

Helaas ging het sturen ook niet meer zo goed en had het getrek met een kapot wieltje een dag van te voren veel energie gekost bij de trekkers, waardoor een vluchtheuvel te laat werd opgemerkt. Nadat een van de wieltjes de stoeprand raakte en niet snel genoeg omhoog werd getild, kwam er grote spanning op de trekstang te staan. Maar jam,... de wagen wil vooruit, dus met een grote sprong van de trekstang, werd de trekstang over de stoeprand op de vluchtheuvel getorpedeerd. Gelukkig geen grote schade, alleen dat de trekstang nu een beetje gebogen stond. Zelfs de trekstang was in ons circus thema gezet.

Onderweg moest er natuurlijk door het gezuup ook een lozing worden gedaan en naast het synchroon trekken werd er door de spreekstalmannen ook synchroon gezeken.

 

De optocht werd verder met veel gefeest uitgereden en de laatste drempels werden met de laatste krachten  overwonnen. De wagen werd snel de schuur in gereden en het gefeest in de sporthal naast Pica Mare kon beginnen. Toen de prijsuitreiking begon werd het spannend. We hadden geen verwachting, dus we dachten dat we ons startnummer snel zouden horen. Maar we moesten wachten en wachten en ons startnummer kwam maar niet. Toen de eerste prijs. Naar traditie waren er meerdere eerste prijzen, maar na de tweede eerste pries, was ons startnummer nog steeds niet omgeroepen. En toen kwam het verlossende woord, want we waren de eerste van de eerste prijs ! Ongelooflijk, huilen van gelukkig was het.... zo'n mooie uitslag had niemand verwacht. We hadden net niet de superhoofdprijs, dus eigenlijk theoretisch hadden we de tweede prijs. Nu hadden we gelukkig wel geen wisselbeker. We waren dus ongelooflijk dik tevreden met onze prijs.  Dit hadden we totaal niet verwacht. Ontzettend gelukkig, springend, hossend en met een big smile werden er nog vele pintjes weggeklakt en flink doorgefeest, voor degene die nog energie over hadden van het getrek, alvorens de bedstede werd opgezocht.

 

 

 

Beugen, de laatste huis optocht van 2010
 

De laatste dag en de paarden stonden alweer te trappelen van ongeduld. Ze wilde de piste in. Henk onze vaste spreekstalmeester had weer een grote glimlach op zijn gezicht toen de schuurdeuren open gingen en het publiek was al aanwezig. De clowns hadden hun smink al op en waren klaar om hun rondjes te draaien. En natuurlijk niet te vergeten de horny clowns achterop wilde weer snel gaan wippen, maar eerst moest hetzelfde ritueel worden gevolgd zoals voor elke optocht. Onze ambtenaar (ID) had mooie circus posters gemaakt, dus die hebben we nog even snel op harde borden geplakt, en opgehangen in het centrum van Beugen (JT) . Nu moeten ze wel weten dat er een circus door het dorp trekt en wordt getrokken.

 

Iedereen van onze groep was aanwezig voor deze laatste optocht, dus het feest kon beginnen. De aggregaten starten was weer een hele stunt, en met veel acrobatie kwamen ze gelukkig ook dit keer allemaal weer tot leven. Wat een geluk. De circus tent werd gehesen en alle circus artiesten en parade paardjes begonnen hun rondjes te draaien in een machtige rookgordijn, knallend op de carnavals muziek.

 

Het was een mooie afsluiter en ondanks de nog gladdere wegen, dan een dag daarvoor, vanwege het ijs en sneeuw, konden we het circus succesvol door de straatjes van Beugen trekken. Na afloop van de optocht hebben we voor de kerk nog even laten horen dat we aanwezig waren. De hele wagen was een grote klankkast (de kerkklokken waren niet meer te horen) en de raad van elf van "De verkeskoppen'' kwamen ook even kijken en mee dansen en hakken voor de kerk. Daarna de wagen een straatje verder in de schuur gezet en op naar de prijs uitreiking. We hadden de Jonges uut Beugen van harte de eerste prijs gegund, maar wij kaapten die weer voor hun neus weg. Dit hadden we echt niet verwacht. We waren door het dolle heen en zo blij als een kind en onze Spreekstalmeester Henk mocht ook mee feesten op het podium in het oude gemeentehuis. Zelfs onze reserve pop mocht mee feesten en we hebben ook nog even laten zien dat we meer acrobatie in huis hadden, want met de pop op een lange lat werd hij op de kin gebalanceerd door de zaal. Iedereen was door het dolle heen! Mooi man!

 

Het feestje werd afgesloten in 't Posthuus waar onze reserve pop zijn laatste rustplaats kreeg. Tegen die tijd lag Henk al in de auto te pitten, want die moest fit zijn voor de laatste carnavalsdag.

Voordat we naar huis gingen kwam de andere groep aan vanuit Well waar ook een verlichte optocht is op maandag avond. Daar moeten we misschien volgend jaar ook maar eens een kijkje nemen. Lijkt me een nog mooiere afsluiter van alle optochten, ik rij!!!

 

 

Cuukse kroegentocht
 

Sinds we geen optocht meer doen, kunnen we lekker naar Cuuk toe om onze kroegentocht kaart vol te zuupen. Weer vroeg op, want om 11.11 want dan beginnen de voorlopers. Maar helaas geen gezien dit jaar, maar wel natuurlijk de skaters en het vele bier

 

Vorige jaren was het traditie om in oude kleren uit de oude kleren kliko te komen, maar dit jaar ging Henk mee. En ook om Henks nek hing een kroegentocht zuupkaart. Hij had zijn roes van de vorige avond goed uitgeslapen in de auto en op zijn logeeradres (zoals alleen EM dat kan), maar het bier ging er niet goed in bij Henk, of anders gezegd, was er snel weer uit, dus Henk werd ff geholpen, totdat we erbij neervielen (JT)

Het was een geweldige afsluiter van carnaval. Altijd een mooi afsluitfeesje daar in Cuuk!!

We hebben  al weer zin in volgend jaar, maar eerst moeten we de wagen weer afbreken en de schuur weer herstellen zoals het was, dat is pas onze echte afsluiter van het jaar (is ook mooi en gezelli!), maar graag herinneren we Cuuk liever als afsluiter!!! Op naar de 111110 !!!