Carnaval 2012, Mit un slakkengang


Optocht Boxmeer


Optocht Gennep

Wegens te slecht weer, was er besloten om niet naar Gennep te gaan. Helaas geen foto's.

 


Optocht Beugen

 

Het bouwen

 


De laaste voorbereiding. 
Het weekend voor carnaval waren we zoals gebruikelijk nog druk bezig.

We maken gebruik van alle mogelijke tijd die we kunnen benutten om onze praalwagen nog mooier te maken dan die al is.

De wagen hebben we flink uitgedost met het gewonnen geld van vorig jaar. Lasers, bellenblaasmachine, mascottepak en een nieuw

audio element werden aangeschaft en ingeinstalleerd.

Onze nieuwste creatie gemaakt van een elektrische garagedeur, moest ons naar hogere winkans brengen maar gaf ons heel wat problemen.

De motor bleek niet sterk genoeg, en ondanks vele inspanningen zou deze ook niet lang werken tijdens de optocht.

In het laatste weekend werden nog snel kleine bewegende creaties geplakt en geschilderd en electra werd aangelegd. De kabouter werd in zijn schommelstoel in zijn slakkenhuisje gezet en verder nog opgevrolijkt met sterretjes, paddenstoelenspotjes, verlichte plafond, schilderijen en wijsheidstegeltjes, want elke kabouterhaart is een sprookje waard. Honderden meters kabels werden door het geraamte getrokken, waardoor een dikke bundel draden ontstond. Ook werd er een speciale regelsysteem gemaakt waardoor onze lichtslang ging knipperen wat een geweldig effect gaf. De laatste dagen voor de eerste optocht werd nog druk geschilderd en we zouden weer met natte verf de optocht in gaan, en deze keer niet de kans krijgen om te drogen…

 


De laatste bouwdag 
De laatste nodige likjes verf werden de avond ervoor nog razendsnel aangebracht op het witte papier. Dit jaar konden we niet alles een 2e laklaag geven en het zou blijken dat dat wel nodig zou zijn. Smorgens vroeg op zaterdag 18 februari gingen we vroeg van start want het zou een zeer drukke dag worden. De wagen werd zo snel mogelijk naar buiten gereden en het opbouwen kon beginnen. De ogen van onze slak met lasers werden vlot in het geraamte gestoken. De vlinder werd op zijn plaats gezet , maar toen kwam ons pronkstuk een geweldig grote kabouter in een stoel. De mooiste pop die we in jaren hebben gemaakt. Met een heftruck werd het gevaarte op het slakkenhuis gezet. Nu leek het alsof we klaar waren, maar de grote kabouter moest nog op een bok worden gezet. Met man en macht timmerden we in een razend tempo een gevaarte op de aggregatenbak, zodat we laag genoeg waren om veilig bij de optocht aan te komen. We hadden het net gehaald en reden naar de optocht toe.

 

De lichtjesoptocht van de Geitenbok
Rustig reden we naar Boxmeer, zonder te hebben proefgedraaid en al snel bleek dat de vlinder te veel wind ving en de vleugels met het mooie doek eraan werden verbogen. Gelukkig niet heel erg want het zag er nog mooier uit ook. Toen snel alles weer opbouwen, wat erg snel ging, maar toen bleek dat we de bellenblaasvloeistof waren vergeten, die snel werd opgehaald en nog net op tijd werd de machine gevuld met vloeistof. Toen ging de vlinder 3x omhoog en omlaag en begaf het aan de garagedeur lift. Helaas deze zou niet meer werken. Toen bleek ook dat onze rookmachine de rook niet naar de pijp van onze kabouter kreeg. Helaas moesten we ook nog eens als laatste vertrekken in de tocht, wat later in ons nadeel zou werken. De optocht was weer geweldig, en iedereen had zijn pak mooi versiert met lichtjes, en ook het kaboutermascotte pak was een groot succes bij het publiek. Op de muziek van K-K-K-kaboutercarnaval, en andere kabouter slager thema muziek gemaakt door Dj Bigbambo werd de wagen weer krachtig voortgeduwd en dat moest dit jaar wel, want het was zwaarder dan anders omdat bijna al het gewicht op de achteras zat. Toen halverwege de optocht gingen de mondhoeken toch meer hangen, want midden op de avond begon het te regenen. Terwijl ik in het mascotte pak zat, had ik er weinig last van, en al ademend door de snorkel (want anders kreeg ik niet genoeg lucht) ging de show verder. Door de nauwe Steenstraat begon toen ook het publiek ons al in te halen om snel in de grote tent te kunnen schuilen voor de regen. We waren blij dat de optocht voorbij was. We dachten dat we er toen waren, maar tijdens het klaar maken om terug naar de schuur te rijden kwam het met bakken uit de hemel. In volle regen haalden we onze grote kabouter naar beneden en verruilden we de trekstok voor de tractor. Met nog de accuboormachines op de wagen reed de chauffeur in de open tractor door de stralende regen naar de schuur. We dachten wel even snel de tractor de schuur in te rijden, maar we waren helaas nog te hoog. De vlinder moest het ontgelden en werd in het slakkenhuis gedrukt, de kabouter voeten werden ingedrukt en toen eindelijk kreeg de wagen een droog onderkomen. Gelukkig deden alle lampen het nog en hadden we door de regen niet veel waterschade. 
We hoopten op een goede score van de jury en in de drukke tent (bijna onveilige drukte) wachten we met spanning op de uitslag, en wat kregen we, de eerste prijs! Zeer mooi voor de statistiek maar helaas betekend dit in Boxmeer de 7e prijs, want boven de 1ste prijs komen de wagen in een superpoul. Na de prijsuitreiking werd er toch nog flink gefeest in de feestkelder van Boxmeer. Er werd flink gedronken, gezoend, gejumd en gehakt. Een beetje ontgoocheld maar met de feestmuziek nog in de oren druipten we laat in de nacht af naar huis, met toch al een lichte kater.

 
De mooiste optocht overdag bij de Bombakkes in Gennep


Smorgens vroeg nog even met de auto langs Frenske om raveie te blazen. Terwijl ik dacht dat hij nog sliep stond hij al voor de deur en voordat hij het wist was ik al weg. Dat zou de dag erna wel weer goed worden gemaakt, want toen moest ik ze uit bed rammen en heb ik hem en Spoednick wel netjes opgehaald. Bij de wagen aangekomen bleek de schade veel groter dan gedacht. De regen had zijn best gedaan. Waar de regen in onze slak terecht kon komen was het papier er zo goed als af. Snel werd de plakband, papier en verf naar boven gehaald om spoedreparaties uit te voeren. Toen we net klaar waren gooiden de weergoden roet in het eten, want het begon te waaien, regenen en hagelen. Schuilend voor het weer, werd toen besloten om niet meer deel te nemen aan de optocht omdat na de bui het risico zou bestaan dat er meer uit de hemel zou kunnen komen en we geen zin meer hadden in een vervolg van de dag ervoor. Dit zou ook worden bevestigd, want aan het eind van de optocht zou het met bakken uit de hemel komen in Gennep. Tevens moesten we ook staalkabels ontwijken in het centrum van Gennep wat de optocht zowiezo erg zwaar voor ons zou maken. In plaats van zelf mee te doen hebben we toen heel gezellig met zijn alle naar de Gennepse optocht gekeken. Daarna is Druuf met nog andere mensen naar Groesbeek gereden om daar naar de optocht te kijken, maar hij was net te laat om deze grandioze optochtshow te mogen aanschouwen. De rest is nog flink gaan feesten in Dragonder in het gezellige Gennep. De avond werd traditie getrouw afgesloten in t Posthuis te Beugen, waar nog flink wat pintjes en boswandeling door de kabouters werd gedronken. Na veel gedanst, gelachen te hebben om imitaties en het drukken van gekke gezichten tegen de ruiten werd toch goedlachs naar huis vertrokken.

 

 

De laatste optocht van 2012

De wagen werd uit zijn verwarmde hok gereden en was zo goed als droog. Deze dag zag er goed uit en de zon scheen volop. De spoedreparaties werden voortgezet en de vlinder moest nog flink worden opgeknapt, maar zag er weer bijna als nieuw uit voor de optocht. De wagen werd naar de Varkenskoppen in Beugen gereden en alles werd weer op zijn plaats gezet. Toen gingen de aggregaten aan en dankzij Spoednick werd een brand voorkomen, want terwijl de lampen aangingen en hij in de slak nog de vlinder probeerden te repareren zag hij uit alle prikverlichting dikke vlammen komen en het begon ook al te roken. Ook ontdekte hij dat de stekker zelfs onder stroom stond van het vocht. Snel werden de lampen afgekoppeld en werd ons een ramp bespaard. De vlinder ging weer 3x omhoog en verloor toen weer snel hoogte. Het mocht allemaal niet baten, dit project was mislukt. De regen had nog meer schade gemaakt, want ook het draaien van de poppen ging niet van harte, maar dit werd gelukkig nog snel opgelost. Door al dat gehaast was ook vergeten om de bellenblaasmachine te vullen met sop. Helaas, maar dat werd wel tijdens de optocht goedgemaakt door onze kaboutermascotte dat een groot succes was in Beugen. Mensen hebben goed gelachen toen we door de straten reden. Na de optocht werden onze 18 boxen eens flink opengezet voor een openlucht feesje voor de kerk samen met onze concurrenten uit het dorp. Er werd flink gebeukt, gestampt en gehakt op het parcour van het knakworstrennen. De ramen van het oude gemeenschapshuis dat in Beugen werd gesloopt gingen er door de decibels bijna spontaan uit. Na een uur werd de wagen weer in gereedheid gebracht om naar zijn afbreek plek terug te worden gebracht. De wagen werd al goed gesloopt en dankzij krachtpatser Dn Druuf werd ook de vlinder met veel gemak uit zijn positie gehaald, terwijl iedereen met verbazing stond te kijken hoe hij in zijn eentje de vlinder eruit haalden en iedereen dacht dat deze veel te zwaar zou zijn om te tillen. De ogen en kabouter werden zonder veel problemen van de slak gehaald en in de schuur gezet. Het zat er weer op. Volgens verwachting kregen we de 2e prijs waar we bijna allemaal zeer gelukkig mee waren. Daarna gingen nog Hapsboeren.nl, Patje en Goof naar Wellicht, de verlichte optocht van Well. Vanaf ver waren de dikke laserbunders in de lucht al te zien en we hadden net op tijd een plekje voor de auto gevonden om de optocht te aanschouwen. Het was een schitterende mooie optocht wat ons nieuwe ideeën opleverden voor aankomende jaren. We hebben onze concurrenten uit Beugen nog een hart onder de riem gestoken door ze flink aan te moedigen. Ook was er een wagen uit Haps, tot groot genoegen van onze Sjoerd, die ze, boven de presentator uit, luidkeels aanmoedigden op de muziek van Boeren, Boeren….. Op de weg terug naar de auto ontdekten we dat er ook een groot scherm stond op een parkeerterrein. Dus volgend jaar kunnen we daar ook parkeren voor een drive in show van de verlichte optocht. Terug in Beugen werd nog tot sluitingstijd door gefeest int Posthuus. Sommige zoals Elbandito hadden een aardig alcohol percentage in het bloed en hij kon de deurpost niet ontwijken tijdens het naar buiten gegaan en ging nog net niet knockout. Gelukkig heelt ook alcohol alle wonden, dus veel last had hij er niet van.

 

 

Tot slot de optochten van 2012

Het was een minder jaar voor onze carnavalswagen en optochten, maar ook dat moet meegemaakt zijn. We hadden onze grenzen te ver opgezocht en ook dat moest een keer gebeuren, want het kon niet elk jaar goed blijven gaan. Een goede leer voor volgende jaren. Ondanks weer en wind en vele tegenslagen hebben we een goed carnaval gehad. We zijn in ieder geval weer blij dat we deel mochten uitmaken van carnaval, want zonder praalwagens in de optocht is het voor de carnavalsvierders een minder gezellige carnavalsperiode. We maken graag de carnavalsperiode een stuk mooier voor alle feestvierders.


De afsluiter: Kuukse kroegentocht
Carnavalsdinsdag, de afsluiter van carnaval , de Kuukse kroegentocht.
Ik was weer als eerste op het terrein en klokte af op 11.27 met mijn eerste biertje. De laatste op de kaart zou ik binnen 2 uur nuttige en de medaille in ontvangst nemen. Volgend jaar gaat dit echt vanaf 11.11 binnen 111 minuten gebeuren. Het voordeel van vroeg komen is dat je de drukte voor bent en je kan genieten van de voorbij rijdende skaters (2 man verbonden met een touw) die een alternatieve elfkroegentocht moeten rijden en puzzels, hindernissen moeten overwinnen, en daarnaast ook nog 11 drankjes moeten drinken. Lachen gieren brullen dus in Cuuk. Er werd door alle aanwezige haartbouwers flink doorgefeest op de laatste energie die nog aanwezig was, totdat de klok 19.11 sloeg en ook dit evenement ten einde was. Deze dag had gezien het weer en gezelligheid de carnaval meer als goed gemaakt en met een brede lach en een gevoel van voldoening werd ’s-Avonds huiswaarts gekeerd.

De haartbouwers; want wie niet zaagt, wie niet wint !
En onthoud: Eric heeft altijd gelijk….