De geschiedenis van V.G de Haartbouwers

De Haartbouwers
Hieronder volgt het verhaal van de Haartbouwers tijdens carnaval, waarin de organisatie voor, tijdens en na carnaval worden besproken. Tevens wordt van de afgelopen jaren een korte beschrijving gegeven van de bouw ontwikkeling. Alweer tien jaar zijn de Haartbouwers aan het bouwen. Wat een feest. Jaren zijn er voorbij gegaan voordat deze groep sterk en groots is geworden, gedurende carnaval, maar ook buiten de carnavalsperiode en dan voornamelijk tijdens vakanties en uitgaan. Voor de meeste onder ons is carnaval toch wel het hoogtepunt van het jaar, met alle gekheid op ‘n stokje, en met een paard in de gang. En voor de meeste onder ons is misschien het bouwen aan de wagen nog leuker dan de carnaval zelf, alhoewel dit wel het hoogtepunt is van het bouwen.

 

Het begin van de carnavals periode
Zo gauw we weer terug komen in onze bruine gebakken body’s van onze zomervakantie in het feestende en zonnige bruisende zuiden is het tijd voor carnaval. Bij het aanbreken van de herfst komen we bij elkaar voor onze eerste carnavals vergadering. De eerste grote en meest belangrijke vraag die beantwoord moet worden is natuurlijk: ''Wat gaan we bouwen'' en ''Hoe gaan we het bouwen''. Vele nutteloze discussies voeren staan bij sommige mensen hoog in het vaandel, waarbij soms ook zeer creatieve en mooie plannen naar boven komen borrelen, terwijl het bier langs de mondhoeken omlaag druipt. Gelukkig komt er altijd wel een goed idee naar boven waar het merendeel van de mensen mee instemt. Na een grondige opruimbeurt in onze werkplaats oftewel de schuur van de familie v/d Berg is het wachten op de platte kar, zodat er gebouwd kan worden.

 

De bouwperiode voor de Carnaval
De mooiste momenten zijn toch wel tijdens het bouwen van de wagen. Er wordt veel gelachen en het is vaak het enige moment in het jaar dat we als vrienden bij elkaar zijn en in harmonie een carnavals wereldwonder schapen. Het begin van de bouw is nooit zo'n super start van de wagen, want alles komt maar langzaampjes op gang. Mensen moeten nog gemotiveerd raken en zien het nog niet zo zitten om in de kou te gaan kleumen. Maar hiervoor hebben we “D’n Doordouwers” die er gelukkig ook nog zijn. Dit zijn de mannen, de bikkels, die niet kijken naar een graadje minder. Hoofd Doordouwer genaamd Erik van Haren is “De man” die alles op gang helpt en die altijd voor dag en douw, op tijd en als het moet bij -10?C in de schuur staat in zijn blauwe overall met een grijnzende peuk in de bek. Gelukkig is er altijd bier in de schuur aanwezig dat ook nog wel eens wonderen kan verrichten. De materialen voor de wagen worden alle uit eigen zak betaald. Alle leden zijn hoofdsponser van onze eigen wagen. Geen sponsors, geen collectes, zo laten we zien dat het op een manier kan waar veel mensen er versteld bij staan. Dat komt omdat we vanaf het begin zijn gaan investeren in materialen en gereedschap. Het begon allemaal met een open schuur zonder deuren en met als ondergrond geen beton maar zand, maar twee jaar later was dit verholpen. Voornamelijk de afgelopen vier jaar hebben we meer geïnvesteerd dan voorheen en zijn we met een betere professionelere organisatie gaan werken. Vier jaar geleden hebben we geïnvesteerd in een speaker installatie met bijhorende accessoires van een drive-in show. Deze investering werd beloond met een top 3 waardering bij de prijs uitreiking. Een enorm kikke gevoel kregen we van de heavy sound.Drie jaar geleden hebben we voor het eerst meegedaan met de verlichte optocht in Boxmeer waarvoor we veel hebben geïnvesteerd in gloeilampen, lichtslangen en kerstverlichting. Dit bleek toch nog niet zo’n gemakkelijke opgave als gedacht, maar bij het oprijden van de Spoorstraat vlogen de haren overeind bij het zien van de massa mensen. Zeer mooi om toen de witte confetti (afval van verpakkingsmateriaal) voor onze discolampen te zien fladderen. Een geweldig gevoel dat we elk jaar weer opnieuw beleven. Een jaar later kwam de omdraai van houten constructies naar papier máche. Door deze manier van bouwen werden de strakke lijnen van onze wagen vervangen door mooie ronde vormen. Deze manier van bouwen werd zeer gewaardeerd en onze carnavalswagen vloog omhoog van de C klasse naar een vette A klasse. Hierdoor kwamen we tenminste gelijk te staan in de top van de carnavalsoptochten te Boxmeer, Beugen en omstreken. Vorig jaar is de investering uitgebreid met professionele carnavalspakken na een succesvol jaar met zelfgemaakte pakken. ''Zeer mooi een eenheid bij elkaar''.

 

Na de carnavals optochten
Als we alle optochten hebben afgerond wacht nog een laatste taak op ons en dat is het afbreken van de wagen. Doordat we dankzij hulp van vele mensen materiaal hebben mogen lenen moeten deze weer terug naar hun baasje. Een paar weken lang vliegen de stukken van de wagen af, en niet met lompe kracht, maar met respect voor het materiaal, want deze wordt het daaropvolgende jaar weer gebruikt voor het bouwen van een nieuwe creatie. 

Al jaren bouwen we met veel gezelligheid op hetzelfde stekkie waar het tien jaar geleden allemaal begon, en dat is op het open veld op De Haart vlakbij het zeer mooie natuurgebied De Vilt. Sinds begin 2005 hebben we gelukkig een leuke groepsnaam. ''V.G De Haartbouwers''. Na jaren hebben we een naam die we als groep gebruiken doordat we een naam op onze eerste wisselbeker moesten zetten. Eigenlijk zijn we gewoon een groep vrienden bij elkaar die van her en verre vandaan komen, op de Haart bouwen, en elkaar kennen van jongs af aan door de Haart. Kortom; Wij zijn een gezellige carnavalsgroep met veul leut en een goede strijdlust. Er komt een tijd dat we niet meer weg te denken zijn van de nr.1, en das mooi meegenomen. Maar de gezelligheid overtreft nog steeds alles.